Thursday, February 23, 2017

Arpanetist Facebookiniː Interneti kujunemislugu

Selle nädala teema on kirjeldada kahte nähtust Interneti ajaloost, millest üks on selle algusaegadest ka tänaseni kasutusel ja teine millegipärast pigem välja surnud. Valisin esimeseks nähtuseks e-maili ning teiseks dial-up connectioni. Selgitan neid mõlemat järgnevalt.

E-mail. Usun, et e-mail ja üldine omavaheline suhtlus on tavainimese jaoks üks peamisi Interneti kasutusvorme. E-maili algusaastad jäävad 1970ndatesse, kus emaile sai lugeda vaid Internetiühendusega ning hiljem lisandusid ka võimalus e-maile arvutisse salvestada ning neid ka offlines lugeda. Praegu ei kujutaks keegi ette, et olulisi teateid poleks võimalik e-maili teel edastada.

Dial-up connection. Põhimõtteliselt tähendab see, et Internetiühendus saadakse modemiga. Modem ühendab arvuti tavalise lauatelefoniliiniga, mis siis toimivad andmeedastuskanalina. Kui kasutaja soovib ühendust, siis modem valib õige numbri, kuhu helistada ning umbes 10 sekundiga tekibki teenusepakkujaga ühendus. Ühenduse katkestamiseks tuleb valida katkestamine.  Põhimured dial upiga olid, et Interneti kasutamise ajal oli kodutelefon "kinni" ehk sellele ei saanud helistada. Samuti võis ühendus katkeda ka siis, kui keegi proovibki telefonile helistada või keegi toru vastu võtab. Dial-up on nüüdseks enamikes kohtades asendunud Broadband ühendusega, mis tähendab, et ühendus on kogu aeg olemas ning ka kiirus on kordades kõrgem.

No comments:

Post a Comment