Tuesday, May 16, 2017

Eetika ja IT

Erinevad ettevõtted ja organisatsioonid on koostanud mitmeid võrgust leitavaid IT-eetikakoodekseid. Vali neist üks huvipakkuvam ja analüüsi seda ajaveebiartiklis.
Tänane ja ühtlasi viimane teema on IT-eetikakoodeksid.
Valisin aalüüsitavaks eetikakoodeksiks Google'i eetikakoodeksi, mille leiab siit
Koodeks koosneb 7 suuremast peatükist, millel on veel mitu alapeatükki. Põhipeatükid on Serve our users, Support each other, Avoid conflicts of interest, Preserve confidentiality, Protect Google's assets, Ensure financial integrity and responsibility,  Obey the law. Google'i eetikakoodeks käsitleb nii kontoris toimuvad igapäevaelu kui ka äriprojektide ja loomingu autorluse poolt.
Üks huvitavamaid punkte nende eetikakoodeksis on see, et kontoris on koerad lubatud. Kasside kohta väidavad nad, et neile tekitaks see üleliia palju stressi. Tänapäeval on siiski juba paljudes IT ja niisama moodsamates kontorites loomad lubatud, näiteks ka Transwerwise's. Usun, et see näitab, et töökoht arvestab ka inimeste eraeluga. Samuti võib koerte kontorisse toomine inimeste üldist tuju korralikult tõsta ning töö tegemine võib hoopis lõbusam tunduda.
Üldiselt on koodeks pikk ja tõenäoliselt leiab sealt vastuse enamikele küsimustele, mis Google töötajal võib eeskirjadega seoses pähe tulla. Palju on koodeksis juttu ka äriliste õiguste ja erinevate organisatsioonis kehtivate seaduste kohta. 
Põhiline, mis Google eetikakoodeks oma töötajatele südamele paneb, on don't be evil ehk ära ole pahatahtlik. Usun, et see võiks olla paljude organisatsioonide üks põhilisi lööklauseid.

No comments:

Post a Comment