Thursday, May 4, 2017

Teistmoodi IT

Tänane teema on erinevad tugilahendused arvutis.

Mulle on kui endise psühholoogiatudengina on teema, kuidas erinevate vajadustega inimesed igapäevatoimetustes hakkama saavad, üsna huvitav. Seekordse teema raames uurin täpsemalt, kuidas on võimalik arvutit kasutada ka nii, kui ei näe, ei kuule, ei saa käsi tavapärasel viisil/üldse kasutada või esineb mõni muu erivajadus.

Valisin enda jaoks kõige uudsemaks tugilahenduseks selles valdkonnas erinevate klaviatuuride kasutamise. Kuna igapäevaselt olen harjunud nägema vaid tavalisi klaviatuure, ei tule pähegi, et neid võiks erinavajadustega inimestele olla erinevaid. 

Üheks põnevaimaks, mis leidsin antud nädalateema Viki lehelt, oli membraanklaviatuur. See kujutab endast klaviatuuri, kus tavapäraste kõrgete klahvide asemel on puutetundlikud klahvid, mis ei vaja palju jõudu, et need toimiksid. Eelkõige on see mõeldud vähese lihasjõuga inimeste, näiteks on see klaviatuur suureks abimeheks kellelegi, kes põeb multipleksskleroosi. Maailmas on umbes 2 miljonit seda haigust põdevat inimest, seega oleks sellise klaviatuuri olemasolu neile kindlasti suureks abiks.


No comments:

Post a Comment