Thursday, March 30, 2017

IT proff...?

Täna kirjutan sellest, milline võiks olla IT proff Eestis 2017. aastal.

*Eeldused ja omadused. IT proff peaks kindlasti omaduste poolest olema püsiv, edasipüüdlik, õpihimuline ja valmis end pidevalt arendama. Püsiv ei tähenda seda, et inimene peaks teatud projekti kallal või ühes firmas pikalt töötama, vaid pigem seda, et ühe probleemi kallal pusida ning iseseisvalt lahendusi otsida. IT proff peab olema nii üksikmängija kui ka oskama tiimis töötada. Täiesti üksi on võimalik, kuid keeruline mingisugusel IT alal tegutseda, tõenäoliselt jääb mingil hetkel puudu näiteks kas või sellest, kes klientidega suhtleb või reklaami teeb. Seega peaks üksi harjunud töötav inimene õppima veidi, kuidas meeskonnas hakkama saada ning meeskonnatööd eelistav inimene selgeks tegema ka üksi töötamise põhimõtted.

*Oskused. Usun, et ühel IT profil peaksid olema laialdased nii tark- kui ka riistvaralised teadmised. Muidugi on iga ameti jaoks vajalikud erinevad oskused, arvutite parandaja peaks üsna hästi teadma ka elektroonikat, mehaanikat ja üldist arvuti riistvara ning programeerimise alal ei pea ta eriti proff olema. Arendaja peaks jällegi teadma rohkem tarkvarast ning uuematest lahendustest. 
Et IT maailmas tõeliselt "läbi lüüa" ja olla oma ala proff, peaks müüdist vastupidiselt olema edukal IT inimesel hea suhtlemisoskus ja "enese müümise" valdamine. On muidugi hea, kui inimesel on suur pagas oskusi erinevates programmeerimiskeeltes, kuid et tööandjale selgeks teha, et töötajal on ka motivatsioon ja tahtmine seda tööd teha, peab olema oskus seda ka suuliselt väljendada. Samuti on suhtlemisoskus igati vajalik näiteks projektialaselt liikmete leidmine, kliendi soovide mõistmine ning nende realiseerimise võimaluste selgitamine jne.
Ilmselgelt on vaja ka keeleoskust, eriti just inglise keele valdamist, et saaks kas või oma loodud programme ja lahendusi tutvustada laiemale publikule.

No comments:

Post a Comment